top of page

כאב המוקרן מאיברים הפנימיים

בזמן המחלה איברים פנימיים מייצרים כאב מה שנקרא כאב וסצראלי. כאב וסצראלי נפוץ ביותר ואחת הסיבות השחיכות הגורם למטופלים לחפש טיפול רפואי. אך הרבה ממה שאנחנו יודעים על מנגנוני הכאב נובע ממחקרים ניסויים על תחושת כאבי גוף ולא כאב וסציראלי . ישנה דעה שכאב וסצראלי הוא פשוט גרסה של כאב סומטי. זה מבוסס על האמונה כי מנגנון נוירולוגי אחיד אחראי לכל הכאב. יחד עם זאת, ככל שאנו לומדים על מנגנוני כאב סומטיים ווסצראליים מדגבשת הסכמה שלמרות שלשני תהליכים אלה יש הרבה מן המשותף, ישנם הבדלים חשובים. תחושת כאב מאיברים פנימיים הוא חלק חשוב של תחושה רגילה מתוך רפרטואר תחושותי של כל בני אדם, המתבטה בתור סימפטום בולט של מצבים רפואיים רבים, בתחום זה נעשו מאט מאוד מחקרים קליניים לכן מספר המומחים ועוסקים בניהול כאב וסצראלי מצומצם מאוד. טיפול בכאב וסצראלי לרוב אינו מסביע רצון. בסקירה זו מתוך התיחסות שונה לכאב וסצראלי נבחן מאפינים תחושתיים יחודיים מנוקדת מבט קלינית. אנו מתארים ממצאי מחקר חדשים שעשוים לשנות את הדרך בה אנו חושבים על כאב וסצראלי, ויכול לעזור לפתח דרך אחרת לנהל סוג זה של כאב.

שני עקרונות משותפים של כאב וסצראלי

למרות שמנגנון כאב וסצראלי שונה

בין איבר לאיבר ובין מערכת למערכת

שני עקרונות משותפים החלים על כל כאב וסצראלי

העיקרון הראשון הוא כי המנגנון נוירולוגי של

כאב וסצראלי שונה מאלה המעורבים בכאב סומטי.

העיקרון השני הוא-התפיסה ופסיכולוגית

ועיבוד של כאב וסצראלי שונה גם מזו של סומטיים

כְּאֵב. ההבדלים בין המנגנונים של סומטיים

וכאב בטן הם לא רק עניין מדעי, אבל הם

רלוונטי גם ניהול קליני.

חמש מאפיינים קליניים

תיאוריה עדכנית לגבי הולכה של כאב וסצראלי

איברים פנימיים מעוצבבים ע"י שני סוגי חיישני כאב.

vסוג ראשון של רצפטורים בעל סף הפעלה גבוה לגירוי טבעי (בעיקר מכני). הרצפטורים האלה מופעלים בעקבות גירוי מזיק.

vסוג שני של רצפטורים גם כן בעיקר מכניים בעלי סף הפעלה נמוך. רצפטרים אלה מופעלים בטווח גירוי הנדרש לפעילות תפקודית תקינה של איברים.

רצפטורים שקטים

•תיאוריה נוספת מדברת על רצפטורים שמעצבבים איברים פנימיים בכמות גדולה אשר אינם מגיבים לגירויים מכניים. רצפטורים אלה מתחילים לשדר רק אם קיים מצב של דלקת.

•תיאוריה נוספת מתיחסת לפעילות של רצפטורים במקרה של מחחלה כרונית באיבר פנימי המערב שינויים ברפלקסים ספנריים. (ראה איור בשקף הבא)

שינויים ב- CNS בעקבות כאב ממקור איברים פנימיים

•תחושת כאבים ממושכים ממקור איבר פנימי יכול לגרום לשינויים עמוקים במערכת עצבים מרכזית

לדוגמה גירוים מזיקים חוזרים גורמים לעליה ברגישות של נוירונים וסצרוסומטיים בעמוד השדרה

שינויים המתרחשים במערכת עצבים מרכזית אחריים להופעה של רפלקסים מוטוריים ואוטונומיים שמלווים עם כאב וסטרלי כמו נזלת, נוקשות של שרירי בטן, ושינוי ביציבה.

לסיכום

לדעתי המאמר הזה מעניין כי הוא נותן נקודת מבט אחרת על המטופל שמתלונן על כאב מסויים בגופו.

לאחרונה בקרב המטפלים רבים ברחבי העולם מתגבשת שיטה לאבחון וטיפול בכאבים שמקורם מאיברים פנימיים. אני מאמין שתחום טיפול באיברים פנימיים ע"י תרגילים ספציפיים וטיפולי מגע יכול להתפתח בעתיד לתת תחום בפיזיותרפיה.


פוסטים אחרונים
Архив
אנחנו ברשתות חברתיות
  • Facebook Basic Square
bottom of page